Spira firade fem år – bjöd in länets femåringar

Artikel

Under lördagen den 26 november var det stort födelsedagskalas i Kulturhuset Spira och huset fylldes av tusen barn och föräldrar från regionen som ville vara med och fira!

Den 11/11 2011 invigdes Kulturhuset Spira i Jönköping under festliga former. Tiden går ju som bekant fort när man har roligt och i år firar vi att huset funnits i fem år och blivit en naturlig del i Jönköpings stadsbild. Vi valde att fira de fem åren tillsammans med några kompisar som är i samma sits som vi, nämligen några av länets barn som föddes samma år som Spira.

Pyssel, konsert och fiskdamm
Under hösten gick en inbjudan ut till länets alla femåringar och deras föräldrar där vi bjöd in till födelsedagskalas med Babar-konsert i konsertsalen. Responsen var enorm och vi kan konstatera att det var många som var sugna på att komma hit och fira tillsammans med oss! Tusen förväntansfulla femåringar och föräldrar besökte oss under lördagen. I entrén hälsade marknadschefen Ulf Berglund välkommen och sedan blev det pyssel för hela slanten när alla barn fick tillverka ett eget grattiskort till Spira som sattes ihop till ett enda stort grattiskort. Och så många fina hälsningar och teckningar vi fick!

Teckningar från pysselstunden under 5-årskalaset!

Efter trumpetfanfar var det dags att springa in i konsertsalen där det bjöds på sagokonserten Babar med Jönköpings Sinfonietta och skådespelaren Johan Wikström. Trots att det är mycket spring i benen för en femåring så var det många som verkade uppskatta musiken och att lyssna på berättelsen om den lilla elefanten som en dag blev kung efter att ha förlorat sin mamma när han var liten. Berättande varvades med orkestermusik i 45 minuter.

Barnens sång spelades
När konserten var slut och orkestern och Johan Wikström framfört den grattis-sång som länets andraklassare hjälpt oss att skriva dagen till ära så blev det sång och hurrarop för alla femåringar i huset. Därefter sprang alla barn ut till den efterlängtade fiskdammen vid caféscenen där rekvisitaavdelningen skapat en riktig fiskedamm med pratande fiskar och vågskvalp i bakgrunden. Riktigt uppskattat med tanke på alla glada miner när påsarna öppnades!

- Det blev en fantastiskt lördag och det var så roligt att så många barn och föräldrar kom. Det här är bara början på vårt arbete med Unga Spira och det händer mycket för den yngre publiken här i huset, säger Maria Ringblom Hjertner, konstnärlig chef Unga Spira.

"Gillade Babar-sagan"
En av alla kalasbesökare som även fick med sig en fin ballong hem från Spira var Lilly.
- Det bästa med kalaset var Babar-sagan, säger Lilly, 5 år, som också tyckte om fiskdammen och påsens innehåll med godis, gosedjur, reflex, tandborste och tandkräm.
- Jag tyckte att det var ett väldigt trevligt initiativ av Smålands Musik och Teater och en kul idé med en personlig inbjudan till alla femåringar, säger Frida Wahlund, mamma till Lilly.

Vi som arbetar i Kulturhuset Spira och jobbade under lördagen kunde inte vara gladare – tack alla barn och vuxna för att ni kom! Och välkomna tillbaka till oss snart!

Den unga publiken har en hel del att se fram mot i Spira i vår!

Unga Spira-dagen – en heldag i dansens tecken här i Kulturhuset Spira. Ett spännande program med bland annat dansföreställningen Masken My och kompostverkstad för de minsta, Blobbsagan, TV-versionen av Svansjön och Cullbergbaletten och danslektioner i olika former. 28 januari kl 11-15.

Sagan om Babar, den lille elefanten spelas lördag den 11 mars klockan 14.

Barnet och Leksakerna
En barnopera med musik av Ravel. Rekommenderas från sju år. Barnet och leksakerna är ett gästspel Högskolan för scen och musik. 1 april kl 15:00.

Picasso – pojken som erövrade världen. Fartfylld musikteater för barn och unga i samarbete med Jönköpings Läns Museum. I samband med föreställningen får barnen även chans att vara med i en kreativ skaparverkstad i Picassos anda. 13 & 20 maj kl 11:00 & 13:00.

Småfolkets söndag är Kultur- och fritidsförvaltningen i Jönköpings programserie med teater, musik, dans och film för de minsta. Läs mer på smot.se/smafolkets-sondag

Följ oss gärna på Facebook (smotjkpg) & Instagram (spirajkpg)  

  • Uppdaterad2016-11-30 08:22
  • Ansvarig

Relaterade artiklar

Musik
Artikel

Scenkonstsäsongen 24-25 är här!

Malena Ernman gör dubbla konserter med Jönköpings Sinfonietta, Samuel Fröler spelar änkeman i ett klassiskt småländskt k...

Musik
Artikel

John Bauer Brass spelar musik av Per Brahegymnasiets tonsättarelever

Under det gångna läsåret har musikesteter på Per Brahegymnasiet i Jönköping undervisats i komposition av tonsättaren Jon...

Musik
Artikel

Johannes sätter tonen för musiken

Johannes Gustavsson är ny konstnärlig ledare och chefsdirigent för Jönköpings Sinfonietta sedan oktober 2023. Han ser fr...

Musik
Artikel

Hallå där Viktoria Tolstoy

En av Skandinaviens främsta vokalister berättar om konserten med Jönköpings Sinfonietta 15 mars 2024.

Musik
Artikel

Jonas Valfridsson: Tonsättare med småländskt hjärta

Han började som gitarrist under uppväxten i Jönköping, men upptäckte att han hellre ville skapa musik än bli virtuos på...