En symfonisk timme

Musik Spelperiod: 03 sep - 04 sep

Malin Broman & Sinfoniettan

När Malin Broman står framför orkestern behövs ingen dirigent. Eller några stolar. Upplev en upprätt konsert med Jönköpings Sinfonietta ledd av en av Sveriges främsta violinister. Det ungdomliga programmet bjuder på två gånger Mozart och Schuberts tredje symfoni. Allt i en enda akt.

Mozarts lekfulla ouvertyr till Figaros bröllop sätter tonen. Andra stycket är en av tonsättarens mycket få men raffinerade violinkonserter (Mozart skrev bara fem stycken, samtliga när han var 19 år). Programmet avslutas sedan med Schuberts högt flygande tredje symfoni, skriven med lätt hand av den då 18-åriga kompositören, 1815.

Jönköpings Sinfonietta leds under konserten av gästande solist, violinisten Malin Broman. Broman är första konsertmästare hos Sveriges Radios Symfoniorkester, ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien och violaprofessor vid Edsbergs Musikinstitut. Hon började spela violin som femåring och är idag en av Sveriges just nu mest omtalade musiker, med en rad glänsande utmärkelser på sitt cv.

Malin Broman brinner för kammarmusiken och har sedan 2015 lett kammarorkestern Musica Vitae. Hon är grundaren av Stockholm Syndrome Ensemble, som arbetar för att ”omdefiniera konsertupplevelsen”. Hon har varit medlem av The Nash Ensemble of London och uppträtt på BBC Proms. I fjol utnämndes hon till Årets musiker av magasinet Opus.

Speltid: 60 minuter (utan paus)

Program

W A MozartFigaros bröllop, ouvertyr     4" 
W A MozartViolinkonsert nr 2, D-dur     23"
F SchubertSymfoni nr 3, D-dur     23"

Medverkande

Jönköpings Sinfonietta
Solist och ledare: Malin Broman, violin

Konserten ges även på Gummifabriken i Värnamo, 4 september, 19.00

En symfonisk timme

I serien Klassisk torsdag säsongen 20/21 möter publiken särskilt utvald, vacker, klassisk musik under lättsamma former. Konserterna ges på en vardag, i en akt på en timme, utan paus. Starttid: Alltid 18.00

Medverkande

Musiker

Ensemble

Jönköpings Sinfonietta

Tio nationaliteter och en värld av erfarenhet. Jönköpings Sinfonietta bildades 1988 och må vara en ung orkester men kommer som sådan med en fantastisk anda och en uppsjö av kreativitet. Trots storleken, eller kanske tack vare den, tar musikerna i olika konstellationer sig an allt från intim kammarmusik till de stora symfonierna av till exempel Mahler och Brahms.