En symfonisk timme

Musik Spelperiod: 15 okt - 15 okt

Mozarts Klarinettkonsert

Höstligt men sprakande livfullt. Wolfgang Amadeus Mozarts sista fullbordade instrumentalverk var också hans enda klarinettkonsert. Här framförs det mästerliga stycket av Paloma Pinto Viloria, klarinettist i Jönköping Sinfonietta. Dessutom på programmet: Beethovens första symfoni.

Mozarts Klarinettkonsert såg dagens ljus i oktober 1791 och skapades i hans livs slutskede. Två månader senare var kompositören död. Men verket lever än och är lätt att älska. Hos Jönköpings Sinfonietta framförs det med orkesterns egen Paloma Pinto Viloria som solist.

”Det här är ett verk som jag har provspelat med många gånger. Det ska bli jätteskönt att spela den för musikens skull, för att man vill, och inte inför folk som lyssnar efter misstag eller fel. Jag ser verkligen fram emot det. … Jag sökte med Mozarts klarinettkonsert också när jag skulle anställas på Spira. Andra satsen, den långsamma, tycker jag är så himla vacker och melodierna gör alltid att jag mår bra, jag blir lugn inuti. Akustiken är så bra här i Konsertsalen och jag minns att jag tittade upp mot stjärnorna i taket och till och med tänkte att det inte spelade någon roll hur det gick – jag njöt så mycket! Men att nu få spela med en hel orkester bakom sig och publiken framför kommer att bli tio gånger bättre.”

Paloma Pinto Viloria

Paloma Pinto Viloria föddes i Lugo (Spanien) 1985 och började att spela klarinett vid 11 års ålder. Den djupa kärleken till musiken, förmedlad av hennes lärare i kulturskolan, gjorde att Paloma valde konsten före medicinstudierna efter gymnasiet. Efter utbildningar i Zaragoza, Rotterdam och Santiago de Compostela och arbeten i orkestrar i såväl Spanien som Nederländerna, började hon sin anställning på Kulturhuset Spira 2014, där hon i dag är alternerande stämledare.

Andra delen i konserten tillägnas Beethovens första symfoni, tillkommen knappt ett decennium efter uppförandet av Mozarts klarinettkonsert. Och trots att det är hans debut med ett större verk är det lätt att känna igen Beethoven, bland annat på det energiska drivet.

Dirigent är Christian Øland, som härmed gör sin första konsert tillsammans med Jönköpings Sinfonietta. 

Speltid: 60 minuter (utan paus)

Program

W A MozartKlarinettkonsert, A-dur
L van BeethovenSymfoni nr 1, C-dur

Medverkande

Jönköpings Sinfonietta
Solist: Paloma Pinto Viloria, klarinett
Dirigent: Christian Øland

En symfonisk timme

I serien Klassisk torsdag säsongen 20/21 möter publiken särskilt utvald, vacker, klassisk musik under lättsamma former. Konserterna ges på en vardag, i en akt på en timme, utan paus. Starttid: Alltid 18.00

Medverkande

Dirigent

Klarinett - Alt stämledare

Ensemble

Jönköpings Sinfonietta

En småländsk orkester i världsklass.