Spira i FN-manifestation mot våld mot kvinnor

Artikel

Den 25 november kommer Spira, som en av flera byggnader i Jönköping, lysas upp i orange. Manifestationen Orange Day är initierad av UN Women för att uppmärksamma och stoppa våldet mot kvinnor. En rad organisationer och institutioner i länet medverkar på olika sätt.

En av tre kvinnor utsätts för våld under sin livstid, vilket gör våldet till ett utbrett folkhälsoproblem och en allvarlig kränkning mot de mänskliga rättigheterna.

Under Covid-19 pandemin har våldet i hemmet ökat. UN Women uppskattar en ökning med 30 procent i världen. Kvinnor som befinner sig i karantän eller har svårt att lämna hemmet har också fått svårare att söka stöd utifrån (UN Women, u.å).

Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en värld fri från våld mot kvinnor och flickor. Därför kommer Region Jönköpings län tillsammans med Länsstyrelsen, Jönköping kommun och andra aktörer belysa kända byggnader i Jönköping i orange den 25-30 november.

Det angelägna ämnet gör det till en självklarhet för oss att delta. Spiras fysiska position i det offentliga rummet, som en iögonfallande byggnad, bidrar kanske till en känsla av att vårt bidrag kan göra skillnad. Men det vi ägnar våra dagar åt därinne är också att försvara yttrandefriheten. Och i det arbetet ingår inte någon acceptans av att kvinnor eller flickor blir slagna, eller på andra sätt tystade.

Maria Waldenvik, tf marknadschef Kulturhuset Spira.

Förutom Spira kommer även Rådhuset, Munksjöbron, Länsstyrelsen och Öriket att belysas. Flera idrottsklubbar har också valt att på olika sätt uppmärksamma kampanjen. Bland annat kommer en 60 meter lång LED-skärm lysa orange under J-Södras match på Stadsparksvallen den 28 november och även under HV71:s hemmamatcher kommer det orange budskapet lysa i arenan. Inom innebandyn kommer Mullsjö AIS och Hovslätt IK stå upp för budskapet genom att spela med orange kaptensbindlar under perioden 25 november till 10 december.

LÄS MER

Om vad som definieras som våld samt om stöd till utsatta – och för den som utsätter andra: https://utveckling.rjl.se/orange/(Extern länk)

Om initiativet Orange the World av UN Women (på engelska): www.unwomen.org/en/what-we-do/ending-violence-against-women/take-action/16-days-of-activism(Extern länk)

 

#orangetheworld

 

 

 

  • Uppdaterad2020-11-23 20:48
  • Ansvarig

Relaterade artiklar

Musikal
Artikel

Succémusikalen Så som i himmelen spelas på Kulturhuset Spira 2025

Hösten 2025 gör Kulturhuset Spira en egen uppsättning av succémusikalen ”Så som i himmelen”, som bygger på Kay Pollaks f...

Teater
Artikel

Klassiker med klös i

Katt på hett plåttak räknas som en av de stora amerikanska klassikerna. Intriger, familjehemligheter och känslostormar ä...

Musikal
Artikel

Smuts och trip-hoppiga beats tonsätter ny musikal

En av höstens stora satsningar på Kulturhuset Spia heter Alla Skriker, Ingen Hör, en musikal om en mer eller mindre dysf...

Övrigt
Artikel

Kungligt besök i Kulturhuset Spira

16 februari kommer kungaparet till Jönköping med anledning av att Hans Majestät Konungen firar 50 år på tronen. Besöket...