Varmt familjedrama med Philip Zandén i huvudrollen

Teater Spelperiod: 16 sep - 22 okt

Pappan

Pappan skildrar med humor och allvar det livslånga bandet mellan föräldrar och barn. En dement man flyttar in hos sin dotter när vardagen blir för komplicerad. Dotterns lägenhet förvandlas till en labyrint av minnen där vardagliga ljusglimtar och mörka utmaningar till slut går i varandra. Vad är verkligt och inte? Och vem är det egentligen som tar hand om vem?

André begriper ingenting. I ena stunden ska dottern flytta till London. I nästa ska hon stanna i Paris, och han ska flytta in hos henne. Men det är främlingar i lägenheten och han måste hela tiden vara på sin vakt. Pappans allt mer fragmentariska minne gör att dottern ställs inför ett svårt beslut – hon vill ju hans bästa.

I rollen som André ser vi Philip Zandén, som de senaste fyrtio åren har medverkat i många teateruppsättningar, film- och tv-produktioner i Sverige. Däribland kan nämnas Speer på Göteborgs stadsteater, filmsuccén Bröderna Mozart och tv-serien Bröllop, begravning och dop. Pappan blir hans debut på Kulturhuset Spira. 

Föreställningen är 1 tim och 40 min, utan paus
OBS! Inget insläpp efter att föreställningen börjat. Kom i god tid!

Föreställningen den 30 september syntolkas.

Pjäsen bakom Oscarsvinnande filmen The Father i en svensk översättning av Lisa Lindberg.

Recensionscitat

"Stefan Metz uppsättning i Spira är ett urstarkt stycke teater, med en självlysande Philip Zandén i huvudrollen."

"Hela ensemblen levererar på en hög nivå."

"Hanna Schön gör den luttrade dottern Anne med både finess och empati."

"Bland det starkaste som satts upp på Spira."

- Jönköpings-Posten

 

"Pappan är teater när den är som bäst. Den handlar om det vardagliga, men ger oss insikter om vardagen som vi bara kan få genom konsten."

"Philip Zandén får leva ut hela sitt register. Han poserar aldrig, men räds inte heller de stora gesterna när det krävs."

"När ljuset tänds efter 1 timme och 40 minuter hörs snyftningar i publiken och främlingar börjar prata med varandra på väg ut ur teatersalongen."

- P4 Jönköping

Medverkande

  • Philip Zandén - André
  • Hanna Schön - Anne
  • Mathias Lithner - Pierre

  • Petter Andersson - en man
  • Jennifer Carzties - Laura
  • Malin Berg - en kvinna

Konstnärligt team

  • Stefan Metz - regi
  • Alex Tarragüel - scenografi och kostymdesign
  • Casper Wijlhuizen - ljusdesign
  • Veronica Liljebladmaskdesign

För regi och scenografi står schweiziske Stefan Metz och spanske Alex Tarragüel. Den hyllade duon började arbeta ihop 2006 och har sedan dess gjort många produktioner tillsammans, däribland Peer Gynt och Trettondagsafton på Göteborgs stadsteater och Mästaren och Margarita på Dramaten. Deras kritikerrosade uppsättning av Orlando spelar på Norrbottensteatern i Luleå hösten 2022. Pappan blir den första produktionen som Stefan och Alex gör på Kulturhuset Spira.

Hyllad fransk författare

Florian Zeller (född 1979) är en fransk författare och dramatiker baserad i Paris. Han har tilldelats hedersutmärkelsen Prix Interallié för sin roman The fascination of evil och hyllats för pjäserna i sin trilogi MammanPappan och Sonen, som bland annat gjort succé på West End i London och spelats i New York. Pappan fick Frankrikes finaste teaterutmärkelse Molièrepriset för Bästa pjäs (2014) och nominerades till en Tony Award för uppsättningen på Broadway (2016).

Pappan filmatiserades 2020 i regi av Zeller själv och filmen kammade hem en Oscar för Bästa manus efter förlaga, samt ytterligare en för Bästa manliga huvudroll (Anthony Hopkins).

 

Relaterade artiklar

Teater
Artikel

ING-MARIE CARLSSON OM ROLLEN SOM ROSA TANT

Hon har gjort nästan allt man kan göra som skådespelare. Men aldrig en monolog – förrän nu. I vår ger sig Ing-Marie Carl...

Teater
Artikel

Klassiker med klös i

Katt på hett plåttak räknas som en av de stora amerikanska klassikerna. Intriger, familjehemligheter och känslostormar ä...

Musikal
Artikel

Smuts och trip-hoppiga beats tonsätter ny musikal

En av höstens stora satsningar på Kulturhuset Spia heter Alla Skriker, Ingen Hör, en musikal om en mer eller mindre dysf...