Rigmor Gustafsson

Jazz med guldkant

Musik Spelperiod: 06 feb - 13 feb

Rigmor Gustafsson Quartet

Rigmor Gustafsson är unik på den svenska jazzscenen med tre album som sålt guld. Hon turnerar i Sverige och Europa och har mottagit flera utmärkelser, bl a Grammis, Kungliga Musikaliska Akademiens Jazzpris och Thore Ehrling Stipendiet. 2017 blev Rigmor invald i Kungliga Musikaliska Akademin. Våren 2019 släpper hon ett nytt album som kvartetten presenterar på detta jazziga Musikcafé.

Rigmor är unik på den svenska jazzscenen

Att tre av Rigmor Gustafssons album har sålt guld är ett enastående facit som värmländska Rigmor är alldeles ensam om. När hon 2005 belönades med sin första guldskiva för Close To You hade ingen guldskiva delats ut till en svensk jazzsångerska sedan 1991, även då var det en värmländska som hedrades, Monica Zetterlund med albumet Varsamt.

Genom åren har Rigmor mottagit ett antal utmärkelser. Förutom tre guldskivor har hon fått en Grammis för bästa svenska jazzskiva och tilldelats Kungliga Musikaliska Akademiens Jazzpris. Hon har också blivit vald till årets värmlänning och fått Thore Ehrling Stipendiet. I januari 2015 belönades hon med den kungliga medaljen Litteris et Artibus och sedan hösten 2015 är hon även adjungerad professor vid Ingesunds Musikhögskola.

Hon turnerar frekvent i både Sverige och Europa och framträder också som gästartist i andra konstellationer. Förutom sina uppträdanden på olika konsertscener har hon gjort ett antal tv-framträdanden; Nobelfesten, Kronprinsessan Viktorias födelsedag och bröllop, Allsång på skansen, På Spåret med mera.

Våren 2019 släpper Rigmor ett nytt album som hon presenterar i Musikcaféserien tillsammans med Jonas Östholm på klaviatur, Chris Montgomery på trummor och Martin Höper på bas. Samtliga är bland de främsta musikerna inom svensk jazz och har spelat med Rigmor i många år.

Läs mer om Rigmor: www.rigmorgustafsson.com(Extern länk)

Medverkande
Rigmor Gustafsson sång 
Jonas Östholm klaviatur
Chris Montgomery trummor
Martin Höper bas