Sinfoniettan bjuder spansk omelett
ArtikelInför konserten "En smak av Europa" bjuder Jönköpings Sinfonietta på ett spanskt favoritrecept. Mari Paz Albiñana Delegido vispar ihop en spansk omelett och visar hur man utför det farligaste momentet - vändningen!
Recept
Ingredienser
- 6 st potatis (medelstora)
- 1 st gul lök
- olja (gärna olivolja men det funkar med raps- eller solrosolja)
- 8 st ägg
- salt
Gör så här:
Steg1
Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Skala och hacka löken i lite mindre bitar än potatisen.
Steg 2
Hetta upp ordentligt med olja i en non-stick stekpanna (jätteviktigt! Annars går det inte att vända omeletten).
Stek först potatis och tillsätt lök efter ung. 5 minuter, stek allt på medelvärde till det hela blivit mjukt och fått lite färg. Ta upp potatisen och löken och låt rinna av (t.ex. på hushållspapper). Salta.
Steg 3
Vispa upp äggen med gaffel och vänd ner potatis och lök.
Steg 4
Häll av det mesta av oljan ur pannan men spara ett tunt lager på botten. Häll i äggsmeten och stek omeletten tills den släpper från pannan när man skakar den.
Då kommer den roligaste och farligaste stunden: att vända omeletten. Lägg en stor tallrik över stekpannan, flytta pannan över diskhon (i fall olyckan är framme) med en hand på handtaget och den andra på tallriken, vänd snabbt upp och ner på alltihop. Låt försiktigt och snabbt omeletten glida tillbaka i pannan. Fortsätt steka på andra sidan och vänd (eventuellt) igen tills den är gyllenbrun på båda sidor.
Smaklig måltid!