Freja musikteater i en absurd musikalisk dialog om livet och dess eventuella mening

Teater Spelperiod: 11 maj - 17 maj

Snaran

Genom ”Snaran” utforskar Freja vår stund på jorden. Synar såväl mening som meningslöshet i ett samhälle där människans värde mer och mer mäts och bedöms genom produktivitet och nytta.

Har vi någonstans på vägen förlorat vår identitet i en ständig jakt på ouppnåeliga resultat? Och är det i så fall fortfarande möjligt att återfå kontrollen?
Eller är det just denna jakt som utgör vår identitet, och det är produktiviteten i sig som överhuvudtaget ger oss en mening?

Föreställningen är en surrealistisk musikalisk dialog i en akt, skriven av Erik Norén. Musiken är nyskriven av cellisten Håkan Molander, som även framför den i föreställningen.

Några ord från dramatikern Erik Norén:
"Jag skrev pjäsen ”Snaran” som en kommentar på, som jag ser det, samhällets allt hårdare klimat. Stressymptomen ökar inom alla grupper i samhället, inte minst bland de unga. Höjda prestationskrav inom såväl skolan som arbetsliv, kombinerat med den enorma tempohöjningen via sociala nätverk och vikten av att ständigt vara uppkopplad gör oss mer sårbara som människor. När får man chansen att bara vara en människa?

För oss i Freja känns det både naturligt och angeläget att lyfta fram den här frågan och uppmärksamma problematiken. Det är vår skyldighet. Ja, inte bara vår, utan allas skyldighet. Vi vill uppmärksamma den ”lilla” människan, lyfta henne, och återigen göra henne så stor man bara kan."

Medverkande

Ensemble

Freja Musikteater

Freja Musikteater är en ensemble bestående av amatörskådespelare med diagnoser inom autismspektrat. Hösten 2020 firade gruppen 15 år av föreställningar och hela verksamheten visades upp i en retrospektiv utställning i Spiras foajé. I juni 2023 arrangerades den första Freja Funk Festival, en tillgänglig scenkonstfestival för alla.

Relaterade artiklar

Musikal
Artikel

Smuts och trip-hoppiga beats tonsätter ny musikal

En av höstens stora satsningar på Kulturhuset Spia heter Alla Skriker, Ingen Hör, en musikal om en mer eller mindre dysf...

Teater
Artikel

Nyskriven musik gör Bortbytingen unik

Riksspelman Anders Löfberg gör Freja Musikteater sällskap på scen i Selma Lagerlöfs klassiker. Med sig har han musik han...