Fem kvinnor, fem viljor, en tanke.

Teater Spelperiod: 13 nov - 13 nov

Fogelstad

Fogelstad är en musikalisk monolog med Anna-Lena Hemström om Sveriges första kvinnliga medborgarskola. Skolan bildades av fem kvinnor som alla var pionjärer inom sina yrkesområden. De var olika men hade ett gemensamt mål – att alla kvinnor skulle få möjlighet att utbilda sig.

Ni får stifta bekantskap med den excentriska godsfröken, likaså med läkaren som hjälpte fattiga och prostituerade och samtidigt hade Karl Gerhard, Alberg Engström och societeten som gäster i sitt hem. Ni får också lära känna riksdagskvinnan som till en början skrattades ut av sina manliga kollegor men som senare blev internationellt känd för sitt fredsarbete. Dessutom den karismatiska rektorn som utvecklade en helt egen undervisningsform, den banbrytande författarinnan, den utskällda konstnärinnan… En del idag välkända namn, men många ofattbart nog bortglömda.

Mycket av vad dessa kvinnor kämpade hårt för tar vi idag för givet. Skolan, vars idéer än idag är revolutionerande, är knappt nämnd i historieböckerna.

Med värme, humor och autentiska bilder i fonden gestaltar och berättar Anna-Lena Hemström om människorna och tiden på Fogelstad. Mellan varven sjunger hon – allt från ballad och samba till rivig tango.

 

Speltid: 55 min

Arrangör: Musik & Teatervänner Riksteatern Jönköping

 

Medverkande

Anna-Lena Hemström