Azalea Exile

Musik Spelperiod: 15 nov - 25 nov
Ingår i: Musikcaféserien

Freja Havesang

En unik konsert som öppnar hål i verkligheten! Nyskriven musik, poetisk och suggestiv, möter video- och fotoprojektion baserad på experimentellt fotomaterial från Azaleadalen. Konserten har sin grund i låten Out of Black, som sångerskan, låtskrivaren och musikern Freja Havesang skrev strax innan klimatavtalet i Paris. I musiken, texten och bilderna finns antydningar till hoten mot vår existens, samtidigt som det med sin kraft och intensitet inger hopp.

Freja Havesang har skapat en unik live-installation. En experimentell konsert baserad på musik samt video och foto under ett år, från Azaleadalen i Göteborg. Med utgångspunkt i det visuella materialet, som kom till ur den första låten ”Out of Black”, skriven strax innan klimatavtalet i Paris, har Freja ställt samman en konsert.

Bildmaterialet är hämtat från ett konkret rum i naturen, en bit av ett hotat paradis, nära hennes bostad och rör sig mellan en inre och yttre natur, mellan föreställande och abstrakt.

Man ser en kvinna som kopplar sig samman med naturen, smälter ihop med den, omformas och reser sig ur, pånyttfödd. Transformationen är närvarande. I musiken, texten och bilderna finns antydningar till den globala uppvärmningen, till hoten mot vår existens, samtidigt som det med sin kraft och intensitet ger många stråk av hopp. Det lyfter frågor om att se sig själv, bilden av kvinnan, naturen, av en hotad värld, om att återta ett förlorat rum och kropp. Det finns i bilder och musik kopplingar till shamanism och sumeriska myter, där vår egen historia ifrågasätts och skrivs om. 

Öppet och mångtydigt ger musiken tillsammans med det visuella materialet en helhet där mötet mellan de olika uttrycksformerna skapar nya rum och betydelser. 

Freja Havesang kände sig redan som barn mest hemma i naturen, vid havet, i skogen. Hon utbildade sig till arkitekt men lämnade sitt jobb och började studera på konstskola. Hon började där skriva musik, kombinerat med bild och video. Hennes första utställning 2012 integrerade musiken i en installation med videos, skulpturer och stora målningar.

Freja Havesang har bland annat spelat vid Stockholm Water Prize 2015. Hennes debutalbum Watertime släpptes 2014.

Freja Havesangs officiella webbplats(Extern länk)

Publikrespons, Azalea Exile, augusti 2016:

”Stort & varmt TACK för en magiskt vacker kväll!”
”Du har en väldigt stark närvaro på scenen”
”.. Intensivt, ursprungligt och stundtals överväldigande..”
”Vacker musik…, fantastiska bilder, bitvis starkt, … en väldigt vacker röst…,
… du är ett kreativt geni”