En romantisk och storslagen konsert

Musik Spelperiod: 18 sep - 18 sep

GöteborgsOperans Orkester

Dirigenten Henrik Schaefer och GöteborgsOperans orkester i en storslagen och romantisk konsert med musik av Richard Strauss, Alban Berg och Johannes Brahms. Solist är sopranen Mia Karlsson.

Lidelsens obändiga kraft genomsyrar Richard Strauss symfoniska dikt om förföraren Don Juan. Den briljanta tondikten gjorde kompositören till stjärna över en natt. Djärv, stor­slagen och passionerad visar den ändå en mer eftertänksam sida av den store förföraren. 

Alban Bergs Symfoniska stycken ur Lulu berättar om kvinnan vars förlorade makt över männen till slut gör henne till deras offer i stället för deras härskarinna. Sviten blev till under kompositörens långa (och oavslutade) arbete med operan Lulu, vars handling är späckad av vilt begär och frånstötande utnyttjande. Men, här ryms också sober poesi och djupt rörande medlidande.

Johannes Brahms själv kallade sin andra symfoni för sitt mest melankoliska och sorgliga verk. Den omtyckta symfonin är ett av romantikens stora orkesterverk, med ömsint balans mellan livfull idyll och allvarsam lek. 

Program
Richard Strauss - Don Juan symfonisk dikt                                  
Alban Berg - svit ur operan Lulu, solist Mia Karlsson
Johannes Brahms - Symfoni nr 2                                                   

Henrik Schaefer

Dirigenten Henrik Schaefer är sedan hösten 2013 musikalisk ledare för GöteborgsOperans Orkester där han dirigerat bland annat Figaros bröllop, Mozarts Requiem, Trollflöjten, Daphne, Hans och Greta och flera konserter, gärna med egna teman, som t ex nyligen Hamlet 360°.
Mer om Henrik på GöteborgsOperans webbplats(Extern länk)

Mia Karlsson

Sopranen Mia Karlsson är bred erfarenhet från både svenska och internationella scener. Hon är utbildad vid Ingesunds Musikhögskola, Operastudio 67 och Operahögskolan i Stockholm där hon utexaminerades 2005.
Mer om Mia Karlsson på GöteborgsOperans webbplats(Extern länk)

GöteborgsOperans Orkester

GöteborgsOperans Orkester består av 86 musiker och spelar i de flesta föreställningar som visas på GöteborgsOperans stora scen. De ger även egna konserter och är ute på turné. GöteborgsOperans Orkester är den enda orkester någonsin som fått Svenska Dagbladets operapris. De vann med motiveringen: "De 86 musikerna har lyckats föra fram sin orkester till den absoluta världseliten".
Mer om orkestern på GöteborgsOperans webbplats(Extern länk)

Medverkande

Dirigent

Solist

Relaterade artiklar

Musik
Artikel

Med full fart och sprittande energi

Hon komponerar för att koppla av. Han har en ständigt pågående konsert i sitt huvud. Tillsammans garanterar paret maxima...