Tjechovs klassiska storverk där illusion och verklighet kolliderar

Teater Spelperiod: 17 feb - 16 mar

Körsbärsträdgården

Det vackra familjegodset är tungt belånat och riskerar att säljas. Delvis på grund av omvärldens förändring, men framförallt på grund av ägarnas fullständiga oförmåga att anpassa sig till den nya verkligheten. Ska förnuftet till slut få segra, eller får enfald och fåfänga råda?

Mycket har förändrats när aristokraten Ranevskaja återvänder hem efter några år i Paris. Det är vår och den vackra körsbärsträdgården blommar, men familjen är skuldsatt och det älskade godset på väg att säljas på auktion. Den nyrike bonden Lopachin, vars far tidigare var anställd på godset, föreslår en möjlig utväg ur knipan. Men lösningen kan tyckas allt för dyrköpt för en samling rikemän med brist på både pengar och självinsikt.

Körsbärsträdgården räknas till ett av 1900-talets viktigaste verk och har format den moderna teatern. Trots över 100 år på nacken har pjäsen en nästan kuslig aktualitet än idag. Vid premiären i Moskva 1904 präglades Ryssland av växande krav på demokrati och ett starkt missnöje mot det statiska tsarväldet. Idag spelas pjäsen snarare mot ett samhälle i konstant förändring, men dilemmat vi ställs för är tidlöst; är vi redo att förändra vår identitet när en ny värld står för dörren?

Spellängd ca 2 timmar 45 min inkl 25 minuter paus

Regissören Dennis Sandin är en av landets mest anlitade med tidigare produktioner som Tolvskillingsoperan och Tre Systrar på Uppsala Stadsteater, Den Enfaldige Mördaren på Helsingborgs Stadsteater och Sommarnattens leende på Malmö Opera. Han har även regisserat uppmärksammade Kikkiland med artisten Kikki Danielsson på Göteborgs Stadsteater, Dylansällskapet på Stockholms Stadsteater och nu senast i Harold Pinters Svek på Malmö Stadsteater.

Scenografen Stine Martinsen har arbetat på Det Kongelige Teater, Odense Teater, Mungo Park, Folketeatret och flera andra ledande teaterhus i Danmark. I Sverige har hon arbetat på bland annat Göteborgs Stadsteater, Ystad Teater och Intiman i Stockholm. Tillsammans med Dennis Sandin har hon gjort uppsättningar som Tre Systrar på Uppsala Stadsteater, Natten är dagens mor på Göteborgs Stadsteater och tidigare nämnda Svek på Malmö Stadsteater.

Föreställningen 3 mars kommer att syntolkas

 

Körsbärsträdgården i medierna

Recensioner

Skådespelarna lyfter klassiker på Spira (P4 Jönköping)(Extern länk)

Så var Körsbärsträdgården i Spira (Jönköpings-Posten, premiumartikel som kräver inloggning)(Extern länk)

Artiklar

Jönköpingsaktuella skådespelaren om succén i Bron – intervju med Dag Malmberg(Extern länk)

Tjechovs sista pjäs sätts upp på Spira (Jönköpings-Posten, premiumartikel som kräver inloggning)(Extern länk)

Dags för klassiker på Spira (Jnytt.se)(Extern länk)

Recensioner

Vad säger pressen?

Spelet mellan människorna skildras fint och uppsättningen får 4 av 5 i betyg

Publicerad 19 februari 2018 17:14 Uppdaterad 19 februari 2018 17:14

"Skådespelarna driver föreställningen framåt. Även ljus, ljud och scenografi är fullträffar". 

Ulla Strängberg, Sveriges Radio P4 Jönköping

Lyssna på hela recensionen här(Extern länk)

"Sprudlande spelglädje"

Publicerad 19 februari 2018 16:59 Uppdaterad 19 februari 2018 16:59

"Smålands Musik och Teater presenterar en välgjord föreställning som ofta spelas för skratt. Den tar ut svängarna ordentligt och bjuder på en sprudlande spelglädje. Det är inte alltid den hittar exakt rätt ton, men den gör definitivt rättvisa åt Tjechov".

Johan Fingal, Jönköpings-Posten 2018-02-19

Läs hela recensionen här (Premium-artikel som kräver inloggning)(Extern länk)