Musik Spelperiod: 10 okt - 10 okt

Mendelssohn: Elias

Gammaltestamentlig klimatångest möter romantikens kraftfulla kompositioner i detta musikaliska storverk. Tillsammans med Lunds akademiska kör och Berliner Cappella framför Jönköpings Sinfonietta det bästa av Felix Mendelssohns mest berömda verk.

År 1846 var det dags. På Birmingham Musical Festival skulle Felix Mendelssohn dirigera uruppförandet av sitt alldeles nyskrivna oratorium. Inspirationen kom bland annat från storheter som Bach, Händel och Haydn. Mendelssohn var själv oerhört nöjd med hur arbetet gick och skickade när halva verket var skrivet följande ord till sin tänkta solist Jenny Lind:

"Jag hoppar runt i rummet av glädje. Om det bara visar sig vara hälften så bra, som jag tror det är, hur nöjd skall jag inte vara!"

Succén var omedelbar och under uruppförandet bisserades till och med flera satser. Publiken togs med storm såväl av de ljuvligt vackra ariorna fyllda med känslodjup och innerlighet som av de överväldigande körerna med sin spännvidd över vrede och desperation till trygghet och barmhärtighet. Sedan dess premiär har Elias tagit en självklar plats bland populära oratorier och framförs regelbundet världen över.

Arrangeras av Smålands Musik & Teater i samarbete med Lunds universitets musikcentrum Odeum

SPELTID: 70 minuter
Till konserten har dirigent Cecilia Martin-Löf valt ut de bästa styckena ur verket, som annars i sin helhet spelas över två timmar.

Handling 

I centrum för verket Elias står gamla testamentets texter om profeten Elias liv och verk. I stora och dramatiska händelser utmanade han sin samtida avgudadyrkan för att visa på att hans Gud var den sanna Guden. I verket förekommer flera episoder ur profetens liv. Det som inleder hela oratoriet och ramar in är berättelsen om hur Elia förutspår tre års torka som straff för folkets avgudadyrkan och frånvändhet från Gud. I musiken och sången hörs allvaret och dramatiken, folkets desperata rop på hjälp, men också det förlösande och förlåtande regnet som Herren i sin nåd till slut låter strömma ned över det förtorkade landet.

Medverkande

Dirigent

Sopran

Tenor

Baryton

Mezzosopran

Ensemble

Jönköpings Sinfonietta

En småländsk orkester i världsklass.

Lunds akademiska kör

Lunds akademiska är en ung kör med lång tradition och hög ambitionsnivå. Sångarna i kören är till största delen studenter och doktorander med god körvana och stort musikintresse. Re­per­toa­ren är varierad, men tyngdpunkten finns i den klassiska musiken för kör a capella.

Berliner Cappella

Berliner Cappella är en framstående amatörkör som under fem årtionden haft en väletablerad position på Berlins musikscen. De framför gärna nya och okända kompositioner och etablerar dem i konsertlivet, något som blivit körens signum.

Relaterade artiklar

Musik
Artikel

Med full fart och sprittande energi

Hon komponerar för att koppla av. Han har en ständigt pågående konsert i sitt huvud. Tillsammans garanterar paret maxima...