Kulturminister Alice Bah Kuhnke besökte Spira

Artikel

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) är på tvådagarsbesök i länet och tog under torsdagen chansen till rundvandring i Kulturhuset Spira. Där fick hon kika in på allt det repetitionsarbete som pågår parallellt, inför höstens alla premiärer. "Vad häftigt att ni har så många scener", säger Alice Bah Kuhnke, som också kallar verksamheten "oerhört ambitiöst".

Det regnar och är kvavt ute men Kulturhuset Spira sjuder av energi och aktivitet. Höstens konserter och föreställningar ska snart möta publik och i dag får kulturminister Alice Bah Kuhnke ta del av pågående repetitioner - på tre av de stora scenerna.

– Det är bara vi själva som sätter gränsen för allt vad vi kan göra här, säger verksamhetschef Per-Ola Nilsson, när han tillsammans med de konstnärliga cheferna guidar ministern runt.

– En fantastisk möjlighet, konstaterar Alice Bah Kuhnke, som efteråt summerar sina intryck av verksamheten med ordet: ambitiöst.

– Mångfacetterat. Oerhört ambitiöst och det känns också nytt. Det är Skandinavisk premiär och det är första gången man sätter upp den här barnpjäsen, säger Alice Bah Kuhnke, det sistnämnda apropå ”On the town” och ”Olga kastar lasso”.

Kulturhuset Spira satsar ju på musikal som en av våra konstformer. Har du något kärt musikalminne?

– Många! ”Les Miserables”, som också gått här, är ett av dem. Jag har ju sett väldigt många musikaler. Jag älskar ju teater och konst i alla dess former. Men den är en av favoriterna, säger Alice Bah Kuhnke.

Spiras aktuella musikal ”On the town”, i regi av Roine Söderlundh och med premiär den 22 september, har svensk musikalelit i form av bland andra Karl Dyall, Hanna von Spreti och Rennie Mirro i ledande roller. När kulturministern smyger in och sätter sig i Teatersalongen är det kulturhusets egen Petter Anderssons solosångnummer som för första gången övas på scen. I rummet intill är det Hanna Schön i rollen som Olga i familjeföreställningen ”Olga kastar lasso” som sjunger solo, medan hästen Stefan (Kalle Malmberg) ligger under ett täcke och systrarna Molly och Alice Andersson spelar musiken live, gömda bakom kulisserna.

Skådespelarna Hanna Schön och Petter Andersson, som båda tillhör den fasta ensemblen i Spira, får applåder av kulturministern.

– Gud, vad kul. Det här kommer att bli så bra. Jag vill inte gå, säger Alice Bah Kuhnke när hon måste lämna Kammaren och den vilda västernmiljön som ”Olga kastar lasso” utspelar sig i.

I Konsertsalen ger gästande solopianisten Per Tengstrand, som tillsammans med Jönköpings Sinfoniettas chefsdirigent Christian von Gehren förebereder sig för söndagens invigning av symfoniserien, ett smakprov på sin förmåga med ett kort stycke.

– Det här är den bästa salen i Sverige tycker jag. Akustiken är väldigt vacker och flygeln helt underbar, säger Per Tengstrand, som önskas ”lycka till i helgen” av kulturministern.

När besöket började närma sig övertid i ministerns pressade schema, passar verksamhetschef Per-Ola Nilsson på att ta vägen ut först genom den imponerande höga ”scengatan” bakom scenerna, via verkstaden och uppför alla trappor till toppen av Spira – där bland annat alla kostymer sys.

Och Alice Bah Kuhnke tar gärna den extra promenaden.

– Vilken fin miljö, säger kulturministern när hon tittar in i perukmakeriet.

Efter ytterligare vindlingar genom huset backstage kommer hon ut på våningen ovanför restaurangen och fascineras av utsikten över Munksjön.

– Det är verkligen fantastiskt vackert, säger Alice Bah Kuhnke.

Att besöka Spira när hon är i länet var en självklarhet, berättar hon.

– Jag försöker alltid åka runt i landet och nu när jag är här är det självklart för mig att besöka alla kulturscener och platser, säger Alice Bah Kuhnke.

Och verksamhetschefen var glad för besöket.

– Det är förstås fantastiskt roligt att få visa upp vad Smålands musik och teater har kapacitet för att producera i regionen, för landets kulturminister. Verksamheten är värd all uppmärksamhet, säger Per-Ola Nilsson.

Uppmärksamhet väckte också kulturministern själv, när hon under dagen även gästspelade i valstugorna på stan i Jönköping.

– Alla vill ta kort med Alice, konstaterar Felix König, sakkunnig som reste med ministern.

Alice Bah Kuhnkes Smålandsturné, som också inkluderar Aneby, Värnamo och Nässjö, är en del i Miljöpartiets valkampanj och fortsätter under fredagen.

  • Uppdaterad2018-09-03 10:19
  • Ansvarig

Relaterade artiklar

Musik
Artikel

Johannes sätter tonen för musiken

Johannes Gustavsson är ny konstnärlig ledare och chefsdirigent för Jönköpings Sinfonietta sedan oktober 2023. Han ser fr...

Musik
Artikel

Hallå där Viktoria Tolstoy

En av Skandinaviens främsta vokalister berättar om konserten med Jönköpings Sinfonietta 15 mars 2024.

Musik
Artikel

Scenkonstsäsongen 24-25 är här!

Malena Ernman gör dubbla konserter med Jönköpings Sinfonietta, Samuel Fröler spelar änkeman i ett klassiskt småländskt k...

Musik
Artikel

John Bauer Brass spelar musik av Per Brahegymnasiets tonsättarelever

Under det gångna läsåret har musikesteter på Per Brahegymnasiet i Jönköping undervisats i komposition av tonsättaren Jon...

Musik
Artikel

Jonas Valfridsson: Tonsättare med småländskt hjärta

Han började som gitarrist under uppväxten i Jönköping, men upptäckte att han hellre ville skapa musik än bli virtuos på...

Musikal
Artikel

Succémusikalen Så som i himmelen spelas på Kulturhuset Spira 2025

Hösten 2025 gör Kulturhuset Spira en egen uppsättning av succémusikalen ”Så som i himmelen”, som bygger på Kay Pollaks f...