Skandinavisk butoh med wow-känsla!

Dans Spelperiod: 20 feb - 20 feb

Pearl

Upptäck Butoh-dans för alla sinnen. I Pearl utforskar Frauke den dolda skönheten. En kvinnas verklighet, den faktiska och den upplevda, och hur hon transformeras och hittar tillbaka till sig själv. En berättelse med spänning och närvaro, där gränsen mellan vackert och fult är befriande flytande.

I en kombinerad filmvisning och dansföreställning följer du en berättelse som går igenom de sex sinnena; smak, syn, doft, hörsel, känsel och balans. Det blir en visuell och storslagen upplevelse där gränserna mellan det vackra och det fula är flytande. I Pearl utforskar Frauke en strålande kraft inuti ett mörkt skal.  

Butoh är en avantgardistisk form av dansteater som skapades i Japan i slutet av 1950-talet. Ju fler internationella koreografer som arbetar med konstformen desto fler olika riktningar fortsätter den att utvecklas i. 

”I butoh gör man inte en rörelse, man blir en rörelse. När jag skapar dans tänker jag att min kropp ska ta form av det jag gestaltar:” 
- Caroline Lundblad/Frauke, koreograf

Speltid: 60 min, ingen paus

Arrangör: Smålands Musik och Teater i samarbete med Musik- och teatervänner Riksteatern Jönköping

Den svenska koreografen Caroline Lundblad, med artistnamnet Frauke, är erkänd för sin alldeles egna skandinaviska ingång i butoh. Kontakten med Japan är en förutsättning för hennes skapande. I Kyoto gör hon sin konstnärliga research, som ligger till grund för en egen vokabulär och uttryck. I Pearl finns det influenser från den japanska traditionella Noh-teatern, som Caroline studerar hos en mästare. 

En stor del av det konstnärliga teamet är baserade i Japan, bland andra filmregissören Yusuke Kitaguchi och scenografen och kostymdesignern Ryo Onishi. Pearl blir en modeälskares dröm med flera exceptionella kostymbyten. Musiken görs av Daniel Troberg, baserad i Los Angeles. 

"Jag har aldrig mött någon som inte vill återvända till Fraukes sagolika värld."
Cecilia Suhaid Gustafsson, konstnärlig ledare dans