En ny scensäsong är här!

Artikel

Kulturhuset Spiras kommande säsong bjuder på ett hyllat familjedrama med Philip Zandén i huvudrollen, nyskriven ungdomsmusikal om kampen mot inre demoner, Verdis Requiem som scenisk allhelgonakonsert och en öppningskonsert med Ola Salo längst fram på scen. Dessutom får en färgstark tenor och en småländsk kompositör tillsammans sätta tonen för hela musiksäsongen.

Nu har vi släppt biljetterna till samtliga evenemang för nästa säsong. Här presenterar vi några av de kommande höjdpunkterna inom musik, teater, dans och mycket mer. Flera av dem kan du även läsa mer om i nya numret av vårt magasin Scen, som du hittar här eller i Spiras foajé.

Öppnar med Sinfoniettan och Salo
Startskottet går 20/8 när Jönköpings Sinfonietta möter Ola Salo i en unik konsert i Huskvarna Folkets Park. På programmet står låtar från hela Olas karriär, i orkesterarrangemang signerade dirigenten Jonas Nydesjö.

Rickard Söderberg och Jonas Valfridsson i musikaliskt samarbete
När Söndagssymfoniserien inleds 27/8 får publiken stifta bekantskap med säsongens Artist in residence, tenoren Rickard Söderberg. Han medverkar i tre av säsongens söndagskonserter med Sinfoniettan och skriver även texterna till en sångcykel komponerad av Jönköpingsbördige tonsättaren Jonas Valfridsson, som är ny Composer in residence. Verket får sitt uruppförande våren 2024, och publiken får även höra andra kompositioner av Jonas under säsongen. Dessutom tas traditionen med trettondagskonsert tas vidare i form av galan Glimrande elegans 6/1 med, norska sopranen Gunda Marie Bruce som solist och Davide Levi som dirigent.

Stor spännvidd i Klassisk torsdag
Konsertserien Klassisk torsdag sträcker sig hela vägen från Broadwayoperetter och klassiker av Schumann och Beethoven, till samtida konstmusik och körverk från sagornas värld. Jönköpings Sinfonietta gästas av bland andra dirigenterna Cathrine Winnes och Malin Broman, pianomästarna Christian Ihle Hadland och Simon Crawford Philips, samt av Rickard Söderberg som framför sånger som ligger honom varmt om hjärtat i konserten Light in the Dark 21/9.

Philip Zandén i hyllat teaterdrama
På teaterscenen spelas en av det senaste decenniets mest uppmärksammade pjäser: familjedramat Pappan av fransmannen Florian Zeller. Huvudrollen som den demenssjuke André spelas av rutinerade Philip Zandén. I övriga roller syns Hanna Schön, Petter Andersson, Mathias Lithner, Jennifer Carzties och Malin Berg. Pappan regisseras av Stefan Metz och spelas på Kulturhuset Spira 16/9 – 20/10, samt på Gummifabriken i Värnamo 25/10. Teatervänner kan även se fram emot en klassiker i ny tappning 5/11. Gästspelet Det har aldrig funnits en kvinna som Anna Karenina är en fri tolkning av Tolstojs roman, signerad Tone Sjunneson och Ragna Wei, med bland andra Emma Broomé och Martin Luuk i rollerna.

Demonisk musikal för unga
Unga Spira följer upp fjolårets framgångsrika familjeföreställning Tordyveln flyger i skymningen med en nyskriven ungdomsmusikal. Alla skriker, ingen hör är en föreställning som med hjälp av humor, dans, dramatisk rockmusik och suggestiv triphop går på djupet i samtidens jakt på det felfria livet. I centrum står en helt vanlig familj som bokstavligt talat tvingas göra upp med sina inre demoner. För manus och regi står Rickard Bergqvist, som bland annat ligger bakom uppsättningar som Hair och Trollflöjten på Göteborgsoperan. Musiken är skriven av kompositören och gitarristen Mathias Venge som nyligen var aktuell som musikaliskt ansvarig för publiksuccén Alltid vara vi på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. På rollistan samsas rutinerade namn som Kalle Malmberg, Alexander Lycke och Sanna Ingermaa Nilsson med unga framtidsnamn. Urpremiär på Kulturhuset Spira 23/9.

Välfylld danshöst
På dansfronten väntar bland annat Heads in a landscape, en helt ny föreställning av koreografen Kit Brown, med vårt eget kompani Dans Spira Extended. Premiären sker i Gislaved 7/9 och det blir ytterligare fem turnéstopp innan avslutningen i Kulturhuset Spira 6/10. Annat att se fram emot är gästspelen Locus av dansaren och koreografen Viktor Fröjd, samt familjeföreställningen Djurens karneval.

Storslagen allhelgonakonsert, filmisk jul och musikalisk cocktail
Andra höjdpunkter under säsongen är allhelgonakonserten Verdis Requiem i Kristine Kyrka 4-5/11 som görs i en scenisk version där Jönköpings Sinfonietta får sällskap av sångsolister, körer och skådespelare. Mellika Melouani Melani, som gjort ett flertal uppmärksammade uppsättningar på bland annat Folkoperan, står för regi och koncept. Dessutom presenterar Freja Musikteater sin årliga julföreställning, som den här gången utspelar sig i filmens värld. Jul hos Anton har premiär 1/12. På vårkanten väntar även en cocktail av pop, jazz och klassisk musik, när Sinfoniettan ger en konsert tillsammans med Viktoria Tolstoy 15/3.

Komiker, artister och balett på besök
Kulturhuset Spira får också besök av ett flertal namnkunniga artister som gör turnéstopp i Jönköping. Jonas Gardell kommer med sin nya show 20/10. Stand up-komikern Fredrik Andersson är tillbaka i huset 22/11 och dagen efter, 23/11 är det Nour El Refais tur att underhålla från Konsertsalens scen. På musikfronten väntar konserter med bland andra Ane Brun 29/9, Sven-Ingvars 21/10 och trion Lill Lindfors, Nils Landgren och Jan Lundgren 25/11. Linda Bengtzing och Magnus Carlsson bjuder på En jäkla massa schlagers 27/10  och den som missade baletten Nötknäpparen ifjol får en ny chans 7/12.

Se hela utbudet för säsongen på www.smot.se/pa-scen.

  • Uppdaterad2023-05-10 13:42
  • Ansvarig