Passion

En broadwaymusikal av Stephen Sondheim om kärlekens omvälvande kraft

Musikal Spelperiod: 17 sep - 05 nov

Passion

Den prisbelönta musikalen Passion skildrar en karusell av starka känslor. Hur påverkas vi av hängiven kärlek och kan vi verkligen välja vem vi älskar? Ett intensivt drama uppstår i mötet mellan den gripande berättelsen och Stephen Sondheims vackra musik.

"Jag kan inte slita blicken från Kalle Malmberg (Giorgio), Annica Edstam (Fosca) och Mari Lerberg Fossum(Clara) under uppsättningens två och en halv timmar". Expressen

”Annica Edstam (Fosca) har en jättefin röst och hon gör också en bra rolltolkning. Och det är lite intressant med Fosca för det är ett väldigt sammansatt kvinnoporträtt”. Sveriges Radio P4 Jönköping

Den italienske officeren Giorgio måste plötsligt lämna lyckan och sin älskade Clara för en placering nära krigsfronten. I den öde och ogästvänliga miljön möter han Fosca; en isolerad, svårt sjuk och ensam kvinna. Fosca blir ögonblickligen djupt förälskad i honom - en förälskelse som gränsar till besatthet.

Giorgios och Claras relation lever vidare genom intensiv brevväxling, men också där börjar Fosca tränga sig på. Tanken på henne dröjer sig kvar, och Foscas totala hängivenhet och passionerade intensitet gör henne svår att värja sig från. Trots att Giorgio med alla medel försöker hålla henne ifrån sig börjar Fosca snart ta sig förbi hans försvar, och sätter hela hans värld i gungning.

Detta komplexa och mångfacetterade drama mellan Clara, Giorgio och Fosca blir tillsammans med Sondheims pulserande, känslosamma och oerhört vackra musik en berättelse om hur kärlek och lycka ställs mot till synes logiska beslut och lojalitet. Det är en berättelse om hur mötet med en annan människa blir något som kan sätta hela vår existens på spel.

På scen står 14 skådespelare och musikalartister med bland andra Kalle Malmberg från vårens musikalsuccé Spelman på taket i en av huvudrollerna. Tillsammans med Jönköpings Sinfonietta tar de sig an denna intima och fängslande musikal. Victoria Brattström, Karin Dahlström, Anna Wemmert och Johan Siberg bildar det kreativa teamet som utgår från Ulricha Johnsons rykande färska översättning. 

Passion är skriven av musikalgiganten Stephen Sondheim. Under sin drygt 50-åriga karriär har han skrivit succéer som West Side Story, Gypsy, Sweeney Todd och Into the Woods. Dessa har renderat inte mindre än åtta Tony Awards, en Oscar, åtta grammisar och ett Pulitzerpris. Musikalen Passion sattes för första gången upp på Broadway i maj 1994 och belönades med en Tony Award för bästa musikal. Sedan dess har den spelats i flera olika uppsättningar runt om i världen, och kommer nu till Skandinavien för första gången.

Passion är ett samarbete med NorrlandsOperan. Föreställningen har Skandinavienpremiär i Jönköping 17 september 2016 och premiär i Umeå 24 februari 2017.

 

MUSIK & SÅNGTEXTER STEPHEN SONDHEIM
LIBRETTO JAMES LAPINE

BASERAD PÅ FILMEN PASSIONE D’AMORE REGISSERAD AV ETTORE SCOLA

Presenteras med tillåtelse av JOSEF WEINBERGER LIMITED On Behalf of MUSIC THEATRE INTERNATIONAL of New York

Publikröster

Vad säger vår publik?

Linde Sjöstedt

Det var jätteroligt att se den, fantastiskt med musiken. Det jag tyckte var otroligt var vändningen i historien, att det faktiskt blev en överraskning!

Ivan Netzell

Jag tyckte den var jättebra. Jag har aldrig varit på en musikal innan, och jag tycker det är jättekul. Jag är väldigt imponerad!

Eva Edevik

Intressant, spännande och musikaliskt väldigt häftig.

Recensioner

Vad säger pressen?

Sondheims "Passion" - ett riktigt storverk

Publicerad 20 september 2016 11:01 Uppdaterad 20 september 2016 11:01

"Jag kan inte slita blicken från Kalle Malmberg (Giorgio), Annica Edstam (Fosca) och Mari Lerberg Fossum(Clara) under uppsättningens två och en halv timmar".

Hanna Höglund
Expressen 20 september 2016
Läs hela recensionen(Extern länk)

Passionerat och skamlöst i Sondheims värld

Publicerad 26 september 2016 14:21 Uppdaterad 26 september 2016 14:21

Regissören Victoria Brattström låter ensemblen befriande nog ta sig an roller och relationer helt utan ironiska filter. Hon vågar tänja på scener, mejsla fram dialogen och vila i tystnader.

Karin Helander
Svenska Dagbladet 26/9 2016
Läs hela recensionen(Extern länk)

Recension i Jönköpings-Posten

Publicerad 20 september 2016 10:52 Uppdaterad 20 september 2016 10:52

”Scenografin är enkel och snygg, tråddraperierna möjliggör att flera saker kan ske samtidigt på scenen. Så är till exempel Mari Lerberg Fossums Clara nästan ständigt närvarande som en skugga i utkanten. Hennes utsatta situation accentueras därmed på ett fint sätt”.

Rikard Flyckt
Jönköpings-Posten 17 september 2016
Läs hela recensionen (Extern länk)

Recension i P4 Jönköping

Publicerad 20 september 2016 11:53 Uppdaterad 20 september 2016 11:53

”Annica Edstam (Fosca) har en jättefin röst och hon gör också en bra rolltolkning. Och det är lite intressant med Fosca för det är ett väldigt sammansatt kvinnoporträtt”.

Ulla Strängberg
P4 Jönköping 19 september 2016

Lyssna på inslaget här(Extern länk)

Relaterade artiklar

Musikal
Artikel

Smuts och trip-hoppiga beats tonsätter ny musikal

En av höstens stora satsningar på Kulturhuset Spia heter Alla Skriker, Ingen Hör, en musikal om en mer eller mindre dysf...

Teater
Artikel

Klassiker med klös i

Katt på hett plåttak räknas som en av de stora amerikanska klassikerna. Intriger, familjehemligheter och känslostormar ä...

Musikal
Artikel

Succémusikalen Så som i himmelen spelas på Kulturhuset Spira 2025

Hösten 2025 gör Kulturhuset Spira en egen uppsättning av succémusikalen ”Så som i himmelen”, som bygger på Kay Pollaks f...

Musikal
Artikel

Alma vill att den unga publiken ska känna igen sig

25-åriga skådespelaren och musikalartisten Alma Bengtsson är ett av flera nya ansikten i Spira i höst. Hon gör en av rol...

Musik
Artikel

Johannes sätter tonen för musiken

Johannes Gustavsson är ny konstnärlig ledare och chefsdirigent för Jönköpings Sinfonietta sedan oktober 2023. Han ser fr...

Musik
Artikel

Hallå där Viktoria Tolstoy

En av Skandinaviens främsta vokalister berättar om konserten med Jönköpings Sinfonietta 15 mars 2024.