Nu släpper vi säsongen 19/20

Artikel

Explosiv parisisk dans, världsberömd norsk klassiker. Prisvinnande dirigenter, småländsk kärlek, Bach och Lena Endre. Humor á la Kristina Lugn och en fin violinkonsert i uruppförande. Dessutom: En älskad musikal!

Över 200 programpunkter finns nu att välja på i Kulturhuset Spiras kalendarium för säsongen 2019/2020. Här är ett axplock av alla uppsättningar, konserter, after works, luncher, dans- och barnföreställningar. Du kan också läsa mer om flera av dem i vårt nya magasin SCEN. Första numret hittar du här(pdf-dokument) (eller i Spiras foajé). Nästa nummer släpps i oktober.

Just nu ser jag fram emot så mycket! Att dyka in i nya rum i regionen med Popup-föreställningarna, som under vårt ”provår” har visat sig vara en riktig hit. Att äntligen få komma ut på turné med Kristina Lugns Silver Star. Och – att få regissera igen!

Staffan Aspegren
 Konstnärlig chef teater och regissör för höstens musikal Spelman på taket

Den 7 februari 2020, som en inledning på litteraturfestivalen Smålit, är det premiär för Henrik Ibsens lika rafflande som psykologiskt omskakade drama Hedda Gabler i Spira. I huvudrollen ser vi Sanna Ingermaa Nilsson, som våren 2019 gjorde Justine i kritikerrosade Melancholia. Dessutom – i rollen som Thea – ser vi Emmi Henriksson, 28, skådespelare med en bakgrund i Teaterstickorna, som återvänder till hemstaden Jönköping efter att ha utbildat sig på Stockholms Dramatiska högskola.

Succémusikal med ny besättning

Musikalen Spelman på taket blev en publikfavorit 2016  och i november gör den comeback. Flera av rollerna spelas av nya skådespelare, inte minst huvudrollen Tevje som görs av Shakespearetolkaren Per-Johan Persson. För regin står återigen teaterchef Staffan Aspegren.  

Lugn på turné & Kärlek i huset

Silver Star av akademiledamot Kristina Lugn blir årets turnéproduktion, som även spelas i Spira. Regi: Per-Johan Persson (japp, han som gör Tevje i musikalen senare samma höst). Mot rutinerade stjärnan Liselott Lindeborg spelar nyrekryterade Emmi Henriksson (se Hedda Gabler ovan) i detta finstämda men också drastiskt roliga drama. Premiär 12 september.Vårens helaftonsföreställning blir Kärlek i Småland, som baseras på insamlade berättelser om starka känslor från hela länet. Regi: Martin Lindberg. Premiär 29 februari.

 

Jag och vår chefsdirigent har sett fram emot att öppna höstsäsongen med Iberts flöjtkonsert i flera månader! Iberts klangspråk så målande att man nästan kan höra en impressionistisk tavla bli till musik. Det blir en resa från Bach till jazz, som vi sedan avslutar med Mozarts sista symfoni: Jupiter symfoni i C- dur. Ett av hans kanske mest fulländade verk.

Gabriella Bergman
Konstnärlig chef musik, om söndagssymfonin 7/9 på Gummifabriken, 6/9 på Spira

Konserter

Omåttligt populära dirigenten Ulf Wadenbrandt öppnar konsertsäsongen med att bjuda in Tenori och musikalartisten Micaela Sjöstedt i programmet Från West End till Spira 24 augusti.Jönköpings Sinfonietta fortsätter sedan att utmana såväl som att bjuda in helt ny publik på sina klassiska konserter.

Lättlyssnade torsdagar

I serien Klassisk Torsdag Allt ljus på... möter publiken fem solister och sinfoniettans chefsdirigent Christian von Gehren i fem entimmeslånga lättlyssnade och givande vardagskvällar med musiken. Dessutom berikade genom tre spännande gästdirigenter. En av dem är Ryan Bancroft, som i fjol vann den ansedda MALKO, dirigenttävlingen i Köpenhamn. Första konserten i serien är Allt ljus på Viktoria 29 augusti.

Vackra söndagar

Under de sju söndagarna i symfoniserien erbjuds publiken en fördjupad kontakt med den klassiska repertoaren. Här blir det något mer avancerade verk, ett uruppförande av Schnelzers violkonsert till exempel, och introduktionen 45 minuter före i Teatersalongen ingår. Söndagarna innebär också längre konserter där paus ingår. Första konserten är Mozarts Jupiter, 8 september.

Trettondagsopera

Från samma framgångsrika team som skapade årets succéopera Barberaren i Sevilla kommer Don Pasquale, Donezettis muntra succéopera, framförd av fem internationella solister, kammarkören och Jönköpings Sinfonietta. Spelas 5-6 januari.

 

Jag ser verkligen fram emot att få träffa den frimodiga, älskvärda och besvärliga cowboyen Olga igen. Hon och hennes hästkompis Stefan har gjort avtryck i mitt hjärta, och inte bara i mitt. Vi spelar även en dansföreställning som handlar om koreografen Camilla Ekelöfs egensinniga och roliga mormor Viola. Två starka kvinnoporträtt alltså!

Mia Ringblom Hjertner
Konstnärlig chef Unga Spira om familjesuccén Olga kastar lasso

Unga Spira i jättevilda västern igen

I höst återvänder Olga kastar lasso till Spira och den vilda, jättevilda västern. Den uppskattade familjeföreställningen om Olga och hennes trofasta och roliga hästkompis Stefan baseras på böcker av Helena Willis. Nypremiär: 8 september. Dessutom blir det solodans för de små, signerad Camilla Ekelöf i Jag och Viola och så återvänder de fantasieggande bokstavslekarna i uppskattade  O vad det låter bra framåt våren.

Om flykt

Vårens monolog Resten av livet baseras på intervjuer med flyktingar från kriget i Syrien. Den är skriven av och regisseras av Mia Ringblom Hjertner, konstnärlig chef för Unga Spira. En offentlig föreställning ges på Unga Spira-dagen 25 januari (med fri entré) och sedan spelas den på skolor.

Karneval för barn

Våren 2020 uppför vi också Djurens Karneval, en helt nyproducerad dansföreställning för barn, av den spanske koreografen Marcos Morau. I Spira vecka 14 för att sedan möta 10 000 barn i de sex samverkande regionerna som skapat den.

 

Den 1 oktober smäller det. Från en av Paris mest våldsamma förorter kommer sju stenhårda hip-hoppare och cirkusartister och dansar skiten ur allt. De har sett brandbilar angripas av brandbomber och folk som skjuter skarpt i trappuppgångarna. Men kör oförtrutet på. Jag kommer att fråga vad kulturen betyder för dem.

Åsa Edgren
Konstnärlig ledare dans, om Massala Dance Company och verket NÄSS

Fullspäckat dansprogram  

På dansfronten är ett franskt kompani från Paris förorter först ut med föreställningen NÄSS. Sedan väntar svensk folkdans och rytm i Solitude av Anna Öberg, en dansobduktion med den italienske koreografen Fabio Liberti och dessutom - känsloladdad robotdans. Och allt detta bara innan jul! Danssäsongen, som för första gången leds av Åsa Edgren, fortsätter i vår med Lohengrin Dreams, akrobatik, dans och opera baserad på Wagners verk, och Bättre folk, signerat den normbrytande Malin Hellkvist Sellén.

Jul och spännande gästspel

Dessutom blir det Jul hos Polly med Freja Musikteater förstås! Fler julkonserter, som Bachs mäktiga Juloratoriet med tre körer i Kristine kyrka. Strindbergs Dödsdansen med Mikael Persbrandt och Lena Endre på scen. Maria Lundqvist med sin egenskrivna Om att våga flyga... Och mängder med annan scenkonst!

 

Mer om allt…

…hittar du på www.smot.se/pa-scen - där du också köper dina biljetter.

 

Välj abonnemang

Med abonnemang blir upplevelsen ännu smidigare.

DITT VAL = allt är på bordet

https://www.smot.se/pa-scen/abonnemang/ditt-val/

🎭 Teater

https://www.smot.se/pa-scen/abonnemang/teater/

 🎶 Klassisk torsdag 

https://www.smot.se/pa-scen/abonnemang/klassisk-torsdag/

 🎼 Söndagssymfoni 

https://www.smot.se/pa-scen/abonnemang/sondagssymfoni/

 

Frågor?

Mejla: info@smot.se
Ring biljettkassan: 010-242 80 80

 

  • Uppdaterad2019-05-08 07:45
  • Ansvarig

Relaterade artiklar

Övrigt
Artikel

Kungligt besök i Kulturhuset Spira

16 februari kommer kungaparet till Jönköping med anledning av att Hans Majestät Konungen firar 50 år på tronen. Besöket...